รายวิชานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาวัฒนธรรมการกินของไทย ประวัติศาสตร์และวิวัฒนาการของอาหารไทยชนิดและประเภทของอาหารไทย เครื่องมือและอุปกรณ์สำหรับการประกอบอาหารไทย กระบวนการประกอบอาหารไทย ศัพท์ที่เกี่ยวข้องกับอาหารไทย เครื่องเทศและสมุนไพรไทย การฝึกปฏิบัติและเทคนิคในการเตรียมและการประกอบอาหารไทยประเภทต่างๆ ศิลปะในการนำเสนออาหารไทยทั้งแบบดั้งเดิม การฝึกปฏิบัติการและการศึกษาภาคสนาม
This course aims to study the dining culture of Thai cuisine; history and development of Thai cuisine; types and classification of Thai cuisine; equipments and utensils for Thai cooking; Thai cuisine cooking terminology; Thai herbs and spices; practices and techniques in Thai cuisine cooking and preparation; Art and Presentation of authentic and contemporary Thai cuisine; practical sessions and a field-trip study.