รายวิชานี้เน้นแหล่งที่มาของการปนเปื้อนและอันตราย หลักการสุขาภิบาลในโรงงานอุตสาหกรรมอาหาร การสุขาภิบาลคนและเครื่องมือ การจัดการของเสีย การทำความสะอาดในโรงงานอุตสาหกรรม การควบคุมและกำจัดสัตว์รังควาน สุขลักษณะของบุคลากรในโรงงานอาหาร การจัดการโปรแกรมสุขาภิบาล มาตรฐานความปลอดภัยทางด้านสุขาภิบาลในโรงงานอุตสาหกรรมอาหาร และ กฎหมายว่าด้วยสุขาภิบาลทางด้านอาหาร ปฏิบัติการที่เกี่ยวข้องกับเนื้อหาวิชาการสุขาภิบาลโรงงานอุตสาหกรรมอาหาร
This course focuses on sources of food contaminant and hazard, principles of sanitation for food plant, personnel hygiene and process control, waste treatment, management of plant environment, cleaning in the food industry, pest control, food hygiene and plant sanitation, sanitation program, sanitation and safety standard in food industry and the food sanitation law, experiments related to food industrial plant sanitation.