รายวิชานี้มีเนื้อหาเกี่ยวกับความสัมพันธ์ระหว่างโรคและการเจ็บป่วยกับโภชนาการ เมแทบอลิซึมของพลังงานและสารอาหารในภาวะของโรค ความสำคัญของอาหารต่อการรักษาโรค โภชนบำบัดสำหรับผู้ป่วยโรคต่าง ๆ ที่สัมพันธ์กับโภชนาการ การกำหนดอาหารเพื่อป้องกันโรคและเพื่อให้เหมาะสมกับพยาธิสภาพของผู้ป่วย การฝึกปฏิบัติการกำหนดอาหารเฉพาะโรคเพื่อการป้องกันและรักษาโรค การติดตามและประเมินผลการให้โภชนบำบัด
The course introduces the relationship between nutrition and disease. Energy and nutritional metabolisms under major disease conditions are also given. Nutritional therapy related to major diseases is focused. Dietary prescriptions for disease prevention and specific patient's pathology are addressed. Food dietetic practices for disease prevention and therapy are emphasised. Monitoring and evaluation after nutritional therapy are established.