รายวิชานี้เป็นการศึกษาวัฒนธรรมการกินของไทย ประวัติศาสตร์และวิวัฒนาการของอาหารไทย ชนิดและประเภทของอาหารไทย เครื่องมือและอุปกรณ์สำหรับการประกอบอาหารไทย กระบวนการประกอบอาหารไทย ศำศัพท์ที่เกี่ยวข้องกับอาหารไทย เครื่องเทศและสมุนไพรไทย การฝึกปฏิบัติและเทคนิคในการเตรียมและการประกอบอาหารไทยประเภทต่างๆ ศิลปะในการนำเสนออาหารไทยทั้งแบบดั้งเดิม การฝึกปฏิบัติและการศึกษาภาคสนาม
This course provides the dining culture of Thai cuisine; history and development of Thai cuisine, Types and classification of Thai cuisine, Equipments and utensils use for Thai cooking, Thai cuisine cooking terminology, Thai herbs and spices, practices and techniques in Thai cuisine cooking and preparation, Art and Presentation of authentic and contemporary Thai cuisine, Practice and a field-trip study.