รายวิชานี้มุ่งเน้นทักษะการทดสอบองค์ประกอบทางเคมี การสกัดแยกสารสำคัญจากสมุนไพร สารปฐมภูมิ ได้แก่คาร์โบไฮเดรต โปรตีนและไขมัน สารทุติยภูมิ ได้แก่ แอลคาลอยด์ ฟลาโวนอยด์ ไกลโคไซค์ เทอร์พินอยด์ น้ำมันหอมระเหย เรซิน บาลซั่ม กรดอินทรีย์ ลิกแนน แร่ธาตุ และสารอื่น ๆ การทำข้อกำหนดและมาตรฐานสมุนไพร

This course focuses on skills of screening and extraction of phytochemicals including primary metabolites including carbohydrates, protein, lipids; and secondary metabolites including alkaloids, flavonoids, glycosides, terpenoids, volatile oils, resins, balsams, organic acids, lignans, minerals and miscellaneous compounds; regulation and standardisation of medicinal plants.